Verzorging van een paard doe je zo!

Paarden verzorgenPaarden zijn eeuwenlang al getemd en gefokt als huisdieren. Van oudsher worden paarden als werkpaarden gebruikt, maar paarden kunnen ook als maatje dienen. Ruiter en paard kunnen ideaal samen genieten van de natuur, sport beoefenen en buitenritten maken. De verzorging van een paard is duur en kost veel tijd, maar daar krijg je ook weer een hele hoop plezier van terug! Voordat je een paard ga aanschaffen, denk wel na wat voor paard je koopt en waar je hem voor gaat gebruiken. Een Engelse Volbloed moet je natuurlijk niet kopen om het hele jaar op stal te laten staan bijvoorbeeld.

Voeding

Paarden eten voornamelijk gras en ruwvoer. Van nature eten paarden steeds kleine beetjes in plaats van één keer een hele hoop te eten. Als het paard op stal staat is het daarom ook verstandig om het paard drie tot vijf maal daags eten te geven. Let wel op dat er geen Jakobskruid zit in het hooi, die richt enorme leverschade aan bij het paard dat niet te herstellen is.

Een paard die zo nu en dan stevig moet werken kan je ook krachtvoer geven, denk dan bijvoorbeeld aan haver of brokken. Pony’s zijn over het algemeen wat soberder en hebben minder krachtvoer nodig. Brokken zijn eigenlijk bijna overal wel te koop in dierenspeciaalzaken, maar ook bij diervoederzaken en ruitersportzaken. Hooi en stro kan je bijvoorbeeld ook via boerderijen inkopen.

Huisvesting van de paarden

Paarden worden voornamelijk gestald op maneges en pensionstallen. Als je gebruik gaat maken van een stal moet je die natuurlijk wel schoon en veilig houden. Er moet goede ventilatie zijn en de plaats moet ook licht en droog zijn. Het is ook belangrijk dat het paard contact met andere soortgenoten kan hebben. Een box moet ook niet te klein zijn, er is een soort rekenmethode om te weten te komen hoeveel ruimte je paard nodig heeft.

Schofthoogte

  • Kleiner dan 155 cm: 9.00 m2
  • 155 – 165 cm: 9.60 m2
  • 164 – 174 cm: 10.90 m2
  • 175 cm of groter: 12,25 m2

Bart