Maak je eigen moestuin

Wat is er nou lekkerder dan groenten en fruit te eten uit je eigen tuin? Een moestuin scheelt je geld, omdat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. En bovendien is het gewoon leuk en ontspannend om met je moestuintje bezig te zijn, zeker voor kinderen. Je hebt er wel wat energie en doorzettingsvermogen voor nodig, en een zonnige standplaats voor je plantjes.

Bodemsamenstelling

Aan een zonnige standplaats hebben je plantjes niet genoeg, ze groeien ook beter in een beschutte tuin. Dus een tuin met een haag eromheen is ideaal. Maak de ondergrond mooi egaal, zodat regen- of sproeiwater goed in de bodem kan doordringen. Verdeel je moestuin in vakken met behulp van touwtjes of latjes, zodat je groenten uit dezelfde gewasgroep bij elkaar kunt zetten. Zorg ook dat je te weten komt wat de bodemsamenstelling is van jouw tuintje, denk aan de zuurgraad en het humusgehalte. Op vervuilde grond zullen groenten niet goed groeien. Maak vervolgens een teeltplan, waarmee je bepaalt wat je wanneer gaat zaaien of planten.

Zaaien

Zaaien kun je het beste in het voorjaar doen, elke groente heeft zijn eigen zaaimaand. Koop in de winter alvast zaden, van een goed merk. Doe voor het zaaien wat compost in de bodem, zodat er genoeg voedingsstoffen inzitten. Zaai het eerste jaar niet te veel verschillende groenten. Zaai in het begin vooral ‘gemakkelijke groenten’, groenten die niet zo bevattelijk zijn voor ziektes en ongedierte. Denk aan bonen, uien, sla en spinazie. Heb je wat meer ervaring met het moestuinieren, dan kun je de wat moeilijkere groenten proberen, zoals bloemkool en broccoli. Het is niet verstandig om jarenlang steeds dezelfde groente op dezelfde plek te zaaien. Probeer eens af te wisselen tussen vruchten, bladgroenten, kool en wortelgewassen. Zo houd je de bodem gezond.

Compost

Het is een goed idee om zelf compost te maken. Het is goed voor je moestuin, je hoeft zelf geen meststoffen meer te kopen. Door het hergebruik van organisch afval help je het milieu ook nog eens een handje. Gooi al je organisch afval niet zomaar op een grote hoop in de tuin. Dit stinkt, het trekt muizen en ratten aan en het bevat veel onkruidzaden. Koop liever een goede compostbak om het afval in te doen.

Bart