Knaagdieren

Naast dieren die een tuin interessant maken als vogels en vlinders zijn er ook andere dieren die een heel ander effect hebben. Knaagdieren in en rond uw tuin hebben een negatieve invloed. Dit komt omdat knaagdieren onder andere een risico vormen voor de gezondheid en veel schade aan kunnen richten.
De meest voorkomende knaagdieren in Nederland zijn:

  • Muizen
  • Ratten
  • Mollen

muis

Muizen
Muizen in en rond uw huis zijn meer dan alleen maar een ongemak. Zeker wanneer muizen rondlopen in keukens of speelruimten / slaapkamers van kinderen is dit een groot gezondheidsrisico. U kunt een muizenplaag herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • Daadwerkelijk zien van een muis
  • Krassende geluiden in muren en plafond
  • Muizenkeutels bijvoorbeeld langs muren, in kasten of onder de gootsteen.
  • Urine geur
  • Schade aan meubels / kabels
  • Muizennesten

Muizen kunnen parasieten, virussen en bacteriƫn bij zich dragen die schadelijk zijn voor mens en huisdier. Via de urine en uitwerpselen van de muis kunnen ziekteverwekkers worden verspreid. Het met de hand aanraken van de uitwerpselen of het eten van door muizen aangeraakt voedsel kan infecties opleveren. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich kunnen dragen zijn Salmonella, Leptospirose en het Hantavirus.
Naast het gezondheidsrisico dat muizen met zich meedragen ziet u bij een muizenplaag ook vaak knaagschade aan meubels en isolatiemateriaal, maar ook aan elektrische bekabeling. Ook dient u al het eten waar muizen aan hebben gezeten te vervangen.

Ratten
Ratten brengen een soortgelijke overlast als muizen met zich mee. Bij een rattenplaag ziet u ook vaak over duidelijk opengescheurde voedselverpakkingen en holen in de tuin. Ratten dragen ook vaak ziektes met zich mee. Ziektes die bij ratten aangetroffen worden zijn onder andere Salmonella, de ziekte van Veil, E. coli en TBC. Daarnaast kunnen ratten ook vlooien, mijten en teken bij zich dragen waar mensen acute allergische reacties op kunnen hebben.

Mollen
Mollen leveren veel schade op in uw tuin. Dit komt omdat ze tunnels graven. Deze tunnels beschadigen de wortels van jonge planten en samen met de molshopen ontsieren ze uw gazon en bloembedden.

Meer informatie over knaagdieren en de bestrijding ervan vindt u op de website plaagdier.com.

Bart